.ads-111-160x600

.ads-111-160x600

Google Bizi Takip Ediyor

Dünya genelinde 2,5 milyara yakın kullanıcı tarafından cihazlarda kullanılan Android işletim sistemi, kullanıcıların konum bilgilerini paylaşmasa bile Google’a iletmeyi ihmal etmiyor.

Akıllı telefonların kullanıcıların hareketlerini takip edebilmesi daha önceleri çok sayıda gizlilik tartışmasıyla karşılaşmamıza neden olmuştu. Gelinen son aşamada, akıllı telefonların kullanıcı tarafından izin verilmediği şartlar altında hiçbir bilgiyi uzaktaki sunuculara göndermemesi gerekliliği genel bir kanı olarak kabul edilmiş durumda. Apple ve Google, mobil uygulama mağazaları AppStore ve Play Store’a kabul ettikleri uygulamaların telefonda yapabilecekleriyle alakalı daha tedbirli bir yaklaşım benimsemişti. Güvenlik uzmanları, kullanıcıları bir uygulamayı indirmeden önce onaylama ekranı sunan izin taleplerini dikkatli okumaları konusunda uyarmış, şahsi bilgilerin gizliliği konusunda dikkatli davranmanın önemini vurgulamıştı.

Telefon kullanıcıları nasıl takip ediliyor?

Akıllı telefonlar, GPS teknoloji sayesinde sürekli olarak nerede olduklarının bilgilerine sahipler. Gerekli izinlerin verilmesi halinde, uygulamalar kişinin nerede yer aldığı bilgisine erişerek kullanıcıyı takip edebiliyor. Amerika’nın en ünlü internet yayıncılarından ola Quartz’ın yaptığı incelemeye göre Android işletim sistemiyle 2 milyarı aşkın telefonun yazılım altyapısını sağlayan Google’ın her koşulda kullanıcıların konumlarını takip edebildiğini ortaya koydu. Quartz’ın ulaştığı bilgilere göre Android işletim sistemini barındıran cihazlar, hangi baz istasyonunun çevriminde olduğunu Google’a hızlıca iletiyor.

Bu durumdan kurtulmanın tek yolu internet bağlantısını kesmek

Akıllı telefon kullanıcıları, konum servislerini inaktif hale getirdiklerinde herhangi bir uygulama konum bilgilerini hiçbir şart altında alamıyor. Bu durumun tek istisnasının Google olduğu söylenebilir. Quartz, bunun dışında Android telefonların fabrika ayarlarına sıfırlandığında dahi bunu yapmaya devam ettiğini belirtiyor. Yeni bir baz istasyonunun kapsamına giren Android cihazlar, içlerinde SIM kart olmasa bile internete bağlandığı anda Google’a konum bilgisi iletiyor. Konum bilgilerini Google’la paylaşmak konusunda tereddütte olan kullanıcıların yapabileceği çok bir şey olmadığı söylenebilir. Bu durumu tersine çevirmek için yapılabilecek tek eylem, cihazın internetle olan bağlantısını kesmek gibi gözüküyor.

Google, bağlı durumda bulunulan baz istasyonu adreslerinin 11 ayı aşkın bir süreden bu yana biriktirildiğini ve bu bilginin Android’in push bildirim ve mesajlarını yöneten bileşeni tarafından kullanıldığını ifade etti. ABD merkezli olarak faaliyet gösteren Quartz’a göre, toplanan tüm bilgiler Android sisteminin belirtilen ihtiyacı dışında kullanılmadı veya depolanmadı. Konuya yakın kaynakların yorumlarında, Google’ın topladığı baz istasyonu adreslerini Firebase Cloud Messaging isimli bulut mesajlaşma servisi için kullandığını belirtiliyor.

Bunları da beğenebilirsin

750x100

Yorumlar
Yorumlar Yükleniyor...